Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά το investment grade είναι ακόμη μακρινό

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή η Moody’s, όπως αναμενόταν εδώ και ημέρες. Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δυο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3 που ήταν μέχρι τώρα.

Moody's logoΣημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης

Οι λόγοι που προβάλλει η Moody’s για την αναβάθμιση είναι:

  • Η σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας τον τελευταίο χρόνο και η άποψη της Moody’s ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσυλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή ενισχύουν την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για σταδιακή μείωση του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, αφού αγγίξει την ανώτατη τιμή αυτή τη χρονιά για να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.
  • Η βελτίωση της οικονομικής προοπτικής της Ελλάδας, η οποία βασίζεται και στην κυκλική ανάκαμψη και στην πρόοδο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης της Οικονομίας, ενισχύει την πτωτική τάση του ποσοστού του δημοσίου χρέος. Η Moody’s προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014 και 1,2% το 2015.
  • Η μείωση του επιτοκιακού κόστους του Δημοσίου και η επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προς κρατικούς δανειστές, βοηθά τη δημοσιονομική ευελλιξία και μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

Εμπόδια για περαιτέρω αναβάθμιση η πολιτική και κοινωνική αστάθεια

Η Moody’s παραθέτει όμως και τους λόγους που η ίδια θεωρεί ως εμπόδια για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, οι οποίοι είναι:

  • Το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Το πολύ υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους και το τραπεζικό σύστημα το οποίο βαρύνεται από υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων και δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.
  • Το βεβαρημένο ιστορικό της χώρας ως προς τις χρεοκοπίες.
  • Το δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο περιπλέκει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τι θα μπορούσε να βελτιώσει την αξιολόγηση

Η Moody’s αναφέρει και τρεις λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της αξιολόγησης:

  • Αύξηση του ρυθμού της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Συνέχιση της ανάπτυξης και επίτευξη συνεχών μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα ενίσχυαν την συνεχόμενη πτώση του επιπέδου του χρέους
  • Περισσότερη βεβαιότητα ως προς την συνέχιση της εξωτερικής οικονομικής στήριξης και του πολιτικού περιβάλλοντος.

Το αρνητικό σενάριο

Η Moody’s τέλος, αναφέρει και το αρνητικό σενάριο που θα προκαλούσε υποβάθμιση της αξιολόγησης και το οποίο ορίζεται στην ενδεχόμενη “επιβράδυνση της εφαρμογής των προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής λόγω αυξημένου πολιτικού ρίσκου και μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθως μια τέτοια εξέλιξη ελάττωνε τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και της δυνατότητάς της να συσσωρεύσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια”.

Μακρινή ακόμη η αξιολόγηση σε επίπεδα investment grade

H αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody’s έρχεται να ακολουθήσει πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους δυο άλλους οίκους, την Fitch και την Standard & Poor’s. Παρ’ όλα αυτά η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει για την Moody’s επτά βαθμίδες κάτω από το όριο του investment grade, του φερέγγυου δηλαδή πιστωτή, και 5 με 6 βαθμίδες για την Fitch και την Standard & Poor’s αντίστοιχα. Όταν δε κάποιος διαβάζει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης για περαιτέρω αναβάθμιση καταλαβαίνει εύκολα ότι η επάνοδος της Ελλάδας σε επίπεδα investment grade θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.