Ο Ντάισελμπλουμ προδιαγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή του σήμερα στη Καθημερινή ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσδιορίζει χρονικά τις αποφάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους:

Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί. Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας.

Συνέντευξη Ντάισελμπλουμ στη ΚαθημερινήΗ χρονική τοποθέτηση του νέου κουρέματος πριν το καλοκαίρι του 2014 έχει προφανώς να κάνει με τις ευρωεκλογές και την πολύ πιθανή αποχώρηση από την Προεδρία της Κομισιόν του Ζοζέ Μπαρόζο αλλά και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 22~25 Μαΐου 2014, ενώ η εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν και των Επιτρόπων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Θα ήταν λοιπόν λογικό η παρούσα σύνθεση της Κομισιόν να ολοκληρώσει το έργο της έχοντας κλείσει όλα τα μέτωπα όσον αφορά τις διασώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

To χρονικό όριο όμως του Μαΐου-Ιουνίου 2014 ως προς την τελική λύση του Ελληνικού ζητήματος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, καθώς εάν πραγματοποιηθεί -που είναι και το πιθανότερο- μια σοβαρή μείωση του ελληνικού χρέους, σε βαθμό που αυτό να καθίσταται βιώσιμο και οι όροι αποπληρωμής του να μην επιβαρύνουν την ανάπτυξη, ο δρόμος είναι ανοικτός για την Κυβέρνηση για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είτε μαζί με τις ευρωεκλογές ή τον Σεπτέμβριο του 2014.

This entry was posted in Γνώμη, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.