Νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας (update 2)

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι 28 πρέσβεις που μετέχουν στη Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων κατέληξαν σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν δυο ημέρες.

European Union flagΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις κυρώσεις προβλέπεται ο περιορισμός της πρόσβασης των κρατικών ρωσικών Τραπεζών στις χρηματαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απαγόρευση εξαγωγής οπλικών και αμυντικών συστημάτων προς τη Ρωσία, όπως και η απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Επίσης μπλοκάρονται περιουσιακά στοιχεία και θεώρησης διαβατηρίων για 4 συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

H ανακοίνωση από τον Χέρμαν φαν Ρομπόι και τον Ζοζέ Μπαρόζο:

Οι κυρώσεις αναλυτικά:

Update 30/7/2014 12:30 – Τι προβλέπουν οι κυρώσεις:

Οι κυρώσεις επικεντρώνονται σε δυο τομείς: α) στη δυνατότητα των κρατικών ρωσικών Τραπεζών να αντλούν χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, και β) το συνολικό εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο όπλων και αμυντικών υλικών και τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, α) μπλοκάρεται η δυνατότητα ευρωπαϊκών φυσικών προσώπων και εταιρειών να αγοράζουν ομόλογα ή χρηματοπιστωτικά προϊόντα διάρκειας μεγαλύτερης των 90 ημερών από κρατικές ρωσικές Τράπεζες και τις θυγατρικές τους, όπως και η διαχείριση και πώληση αυτών, και β) επιβάλλεται εμπάργκο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές όπλων και αμυντικών υλικών. Επίσης επιβάλλεται απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων διττής χρήσης (δηλαδή προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτική και για εμπορική χρήση, όσον αφορά δε τις εξαγωγές συγκεκριμένων μηχανημάτων και την τεχνολογία του τομέα της ενέργειας, αυτά θα υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχετικές εξαγωγές δεν θα εγκρίνονται εαν τα μηχανήματα προορίζονται για υποθαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου, έρευνες για υδρογονάθρακες στην Αρκτική και έργα σχιστολιθικής εκμετάλλευσης στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις αφορούν νέες συμβάσεις και θα έχουν εφαρμογή την επόμενη ημέρα από την δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπεται να γίνει αύριο, Πέμπτη 31 Ιουλίου.

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουκρανία, Ρωσία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.