Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Προβληματισμός υπάρχει για την σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου ως προς τα δημοσιονομικά και την εμμονή να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Γιατί όμως το Βερολίνο άλλαξε στάση;

Μια παράμετρος που ενδέχεται να επηρέασε το Βερολίνο και δεν έχει επισημανθεί, και η οποία κατ’ εμέ είναι πολύ σημαντική, είναι το σοβαρό ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2ο τρίμηνο του 2015 σε ποσοτική χαλάρωση, το λεγόμενο quantitative easing (QE), την αγορά δηλαδή κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, σε μια ύστατη προσπάθεια να αναθερμανθεί η ευρωπαϊκή Οικονομία.

Η Bundesbank ανθίσταται μέχρι στιγμής σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο θεωρώντας ότι καταλύει την βασική αρχή της Ευρωζώνης που είναι η απαγόρευση χρηματοδότησης των κρατών-μελών από την ΕΚΤ, το ‘τύπωμα χρήματος’ δηλαδή. Η συνεχόμενη όμως χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρωζώνης, έχουν φέρει την γερμανική Κεντρική Τράπεζα σε δύσκολη θέση. Είναι πλέον πολύ πιθανό στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2015 η ΕΚΤ να σπάσει τελικά και αυτό το ευρωπαϊκό ταμπού και να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών τίτλων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Η γερμανική Κυβέρνηση από τη μεριά της παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και είναι πολύ πιθανό να θέλει να προλάβει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από το QE της ΕΚΤ. Η πιθανή αρνητική εξέλιξη, η οποία αποτελεί κόκκκινο συναγερμό για τη Γερμανία, είναι η ενδεχόμενη αύξηση του κρατικού δανεισμού από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αφού τα επιτόκια μετά το QE θα πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο κρατικός δανεισμός θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Γερμανία λοιπόν ενδέχεται να θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο υπερδανεισμού από την Ελλάδα το 2015 λόγω της δυνατότητας που θα παρέχει το QE της ΕΚΤ, γι αυτό και επιμένει στη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον ιστότοπο Το Χρήμα στις 4 Δεκεμβρίου 2014
This entry was posted in Γνώμη, Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.