Στις 23 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Στις 23 Ιανουαρίου ορίστηκε από τον ESM η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διευθυντών του Μηχανισμού, το οποίο θα αποφασίσει τους όρους και τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Ακολούθως η απόφαση του Συμβουλίου Διευθυντών θα παραπεμθεί στο Συμβούλιο Διοικητών, το οποίο και θα λάβει την τελική, και εν πολλοίς πολιτική, απόφαση πιθανότατα στις 26 Ιανουαρίου.

esm-02

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ESM, το Συμβούλιο Διευθυντών θα αποφασίσει για τους όρους εφαρμογής των μέτρων, «διασφαλίζοντας ότι το κόστος που προκύπτει από τα μέτρα θα είναι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στην Ελλάδα, και ότι τα υπόλοιπα μέλη του ESM δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος».

Σύνφωνα με τον ESM, το Συμβούλιο Διευθυντών θα αποφασίσει επίσης για τους όρους που θα αφορούν στα εξής μέτρα ελάφρυνσης του χρέους:

  1. Ανταλλαγή ομολόγων
    Θα εκδοθούν νέα αξιόγραφα σταθερού επιτοκίου και με τα μετρητά που θα συγκεντρωθούν θα αντικατασταθούν τα αξιόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν σε σταθερές τιμές, θα μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου στην Ελλάδα.
  2. Swaps επιτοκίων
    Ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swaps) για να σταθεροποιηθεί το κόστος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα και να μειωθεί ο κίνδυνος να χρειαστεί η Ελλάδα να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
  3.  Συνδυασμένη χρηματοδότηση
    Ο ESM θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μέσω μακροπρόθεσμων αξιογράφων που θα  ταιριάζουν με την περίοδο ωρίμανσης των ελληνικών δανείων. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος των επιτοκίων για την Ελλάδα.

H ανακοίνωση του ESM εδώ:

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.