Τα ΔΣ του ESM και του EFSF ενέκριναν τους όρους εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Τα Συμβούλια Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν σήμερα, όπως αναμενόταν, τους όρους εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

esm-02

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και του EFSF Klaus Regling δήλωσε πως «τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του ποσοστού του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Αναμένουμε επίσης, ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο χρονικό ορίζοντα«. «Αυτή η σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν επιφέρει καμία δημοσιονομική επίπτωση για τα άλλα κράτη-μέλη του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον ESM και τον EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση.»

Το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM ενέκρινε τρία μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα.

  1. Το πρώτο μέτρο είναι ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που δόθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα οποία θα ανταλλαχθούν με νέα σταθερού κουπονιού
  2. Το δεύτερο μέτρο επιτρέπει στον ESM να θέσει σε εφαρμογή συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swaps) για να μειωθεί ο κίνδυνος θα αναγκαστεί η Ελλάδα να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνειά της, όταν στο μέλλον τα επιτόκια της αγοράς θα αρχίσει να αυξάνονται.
  3. Το τρίτο μέτρο είναι γνωστό ως «συνδυασμένη χρηματοδότηση» και προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων που ταιριάζουν με την περίοδο ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, και πρoβλέπει τη δέσμευση τoυ ESM για χρέωση σταθερού επιτοκίου για μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Διευθυντών του EFSF ενέκρινε επίσης την ανταλλαγή ομολόγων, με τον ίδιο σκοπό και σχεδιασμό με την ανταλλαγή των ομολόγων του ESM, αλλά στα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που αφορούν στον EFSF και έχουν εκταμιευθεί προς την Ελλάδα. Επιπλέον το EFSF διέγραψε από το step-up επιτοκιακό περιθώριο για το έτος 2017 στη δόση των €11,3 δισεκατομμυρίων του EFSF δανείου που χρησιμοποιήθηκε το 2011 για τη χρηματοδότηση επαναγοράς ελληνικού χρέους. Είχε αρχικά προβλεφθεί ένα επιτοκιακό περιθώριο 2%, αρχής γενομένης από το 2017.

Ένα επιπλέον μέτρο, η εξομάλυνση των προφίλ αποπληρωμής του EFSF για την Ελλάδα, θα ληφθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2017.

Update 1 – 24/1/2017 12:25 | Δεν απαιτείται έγκριση και από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM

Σύμφωνα με διευκρίνηση που έδωσε ανώτατο στέλεχος του ESM, η απόφαση του Συμβουλίου Διευθυντών του ESM θεωρείται τελική και δεν απαιτείται νέα απόφαση από το Συμβούλιο Διοικητών, όπως εσφαλμένα είχε γραφτεί αρχικά στο blog.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.