Dombrovskis: Πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του έτους

Αισιόδοξος ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του 2017, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επικέντρωσε ως τα πιο σημαντικά σημεία της αξιολόγησης την εφαρμογή των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων και το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2018 με τρόπο που να εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του έτους θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές, είπε ο Dombrovskis και πρόσθεσε πως η Κομισιόν πιστεύει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 θα επιτευχθεί.

Οι δηλώσεις του Valdis Dombrovskis:

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για την τρίτη αξιολόγηση και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ιδανικά η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε τις αρχές Οκτωβρίου. Βέβαια, πάντα επισημαίνουμε την αρχή μας ότι η ουσία προέχει έναντι των χρονικών ορίων, άρα σημασία θα έχει αν θα έχουν εκλπηρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και στο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία συνεχίζεται και εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους και πιστεύουμε ότι έτσι θα σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές, και εντός της Ελλάδας και εκτός, ότι το πρόγραμμα είναι εντός πλαίσίου, η ελληνική Οικονομία ανακάμπτει, ότι βγαίνει στις αγορές και ότι η Ελλάδα παραμένει σε αυτόν τον δρόμο.
Τα πιο σημαντικά στοιχεία της αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων, και υπάρχει μια μεγάλη λίστα προαπαιτουμένων, αλλά πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά από τα προαπαιτούμενα αφορούν εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Επίσης [σημαντική είναι] η σαφήνεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στον προϋπολογισμό του 2018. Η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς να επιτύχει τον στόχο της φετινής χρονιάς, άρα αυτό που προέχει είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Έτσι υπάρχουν όλοι οι λόγοι και οι πιθανότητες να πιστεύουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αισιοδοξία ότι δεν θα χαθεί η προθεσμία για την υποδόση

Αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί η προθεσμία της 31 Οκτωβρίου και δεν θα χαθεί η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί, εμφανίστηκε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. «Οι ελληνικές αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες», τα οποία είναι απαραίτητα για να εκταμιευθεί η υποδόση, είπε ο αξιωματούχος. «Θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από την 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί.

Μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ η άφιξη των επικεφαλής της Τρόικα

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ (13~15 Οκτωβρίου) και πρόσθεσε πως «υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους».

Χωρίς την Ελλάδα αλλά με ESM στην ατζέντα η συνεδρίαση του Eurogroup

Χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα είναι η τελευταία στην οποία συμμετέχει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble. Τα βασικά θέματα της συζήτησης θα είναι η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η πορεία του ευρώ. Είναι πάντως βέβαιο, ότι λόγω των εξελίξεων στην Καταλονία θα συζητηθεί και το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ισπανία μετά τις αποφάσεις καταλανικών Τραπεζών να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Καταλονίας.

This entry was posted in Ευρωζώνη και ευρώ, Ελληνική Οικονομία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.